Mlađe kameno doba Neolitik Vinča kamena antropomorfna bista od kamena lave 6.5cm 144gr

500.00

Opis

U ponudi antropomorfna bista ručne izrade od kamena lave i prikazuje osobu iz tog perioda.

Ova kamena bista pripada neolitskoj kulturi Vinča koje je dobila ime arheološkom nalazištu koje se nalazi u periferiji Beograda a zove se Vinča Belo Brdo.

To arheološko mjesto otkrio je arheolog Miloje Vasić 1908. godine a pronašao je cijelo antičko naselje i među njima pronašao mnoge pretpovijesne materijalne ostatke koji su opisivali specifičan način naseljavanja i ritualnog ponašanja.

Po tom arheološkom nalazištu i mjestu, cijela kultura je nazvana Vinča kultura a ostaci su pronađeni na arheološkim mjestima osim Srbije i u Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj.

Vremenski period u kojem se pojavljuje Vinča kultura računa se na dva perioda, od 5700.-4500. godine prije Krista ili od 5300.-4700. godine prije Krista.

Kamena bista ima prekrasnu patinu i nema nikakvih većih oštećenja i pravi je muzejski primjerak.

Bista je porijeklom iz privatne austrijske zbirke, kupljena u drugoj polovici prošlog stoljeća i nažalost nije popračena nekom dokumentacijom koja bi odredila njenu točnu starost i porijeklo.

Točna starost predmeta i porijeklo su nepoznanica ali opet nije ih pun internet pa se sigurno ne radi o nekoj modernoj kopiji ali opet ne znači da je staro par tisuća godina.

Iz istog razloga i cijena je prilagođena onoj lošiji varijanti, da je stara par stoljeća a ne tisučljeća jer ipak za to nema potvrde.

Veličina 65x50x43mm

Težina 144grDodatne informacije