Akcija!

Aleksandar III Makedonski (336.-323.Pr.Kr.) Herakl/Zeus AR srebrna Tetradrachm kovanica 25mm 15.77gr

250.00

Opis

Aleksandar III Veliki ili pak Aleksandar III Makedonski, bio je kralj Makedonskog carstva i sigurno najpoznatiji vladar i osvajač tog antičkog carstva.

Sin Filipa II i Epirske princeze Olimpijade rodio se u antičkog grčkom gradu Pela 356. godine prije Krista.

Sa dvadeset godina 336. godine prije Krista nakon što je što je Filipa II ubio sluga Pausias, Aleksandar Veliki proglasio se novim kraljem Velike Makedonije.

Makedonija je tada imala nadmoć nad Grčkom pa je kao kralj nasljedio i očev savez sa grcima naziva Korintska liga.

Sakupio je 30.000 pješaka i 5000 konjanika i krenuo na Perziju koja je bila u krizi i vrlo lako ih je porazio 334. godine prije Krista jer se njihova vojska svodila na mornaricu za razliku od Aleksandrovih pješadinaca.

Sljedeće godine sa Darijem III kraljem Perzije imao je novi okršaj u bitci kod Isa 333. godine prije Krista gdje je Darije III poražen ali je uspio pobjeći ali mu je ostala zarobljena obitelj.

Tako oslabljen Darije III koji više nije pružao otpor omogućio je Aleksandru 332. godine prije Krista da osvoji Egipat.

Nakon osvajanje Egipta 331. godine prije Krista osnovao je grad Aleksandriju. Nakon kratke pauze i stvaranja novih gradova u Egiptu kreće na malo teže osvajanje grada Tira koje je trajalo 7 mjeseci i masakar od 10.000 ubijenih.

Nakon Tira Aleksandar Veliki kreće prema istoku gdje je opet porazio vojsku Darija III i 331. godine pr.kr. zauzeo grad Perzepolis nakon što se mjesec dana borio sa Ariobarzanom. Nakon tog poraza Darije se htio predati ali ga je ubio sluga Bes i proglasio se novim kraljem kao Artakserkso V.

Ipak makedonci su 329. godine pogubili Artakserksa V i time su osvojili Perzijsko carstvo. Nakon osvajanja Aleksandar Makedonski proglasio se novim vladarom Ahemenidskog carstva i grad Babilon proglasio glavni grad njegovog carstva.

Aleksandar Veliki imao je želju stalno postati još veći pa 327. godine pr.kr. kreće sa 40.000 vojnika prema Istoku i vrlo lako osvaja još istočne dijelove Perzijskog carstva. Ipak dolazak u Indiju postao je poguban za Aleksandra Velikog i njegovu vojsku jer ga je dočekao indijski vladar Pors sa velikom vojskom i čak 200 ratnih slonova. Veliki masakar vojske i slonova ipak je završio pobjedom Aleksandra Velikog koji je zarobio pa pustio Porsa. Kasnije se sukobio sa velikom vojskom Radže koji je imao ogromnu vojsku i zadiviljen njegovom borbom vratio mu je na vladanje Indiju.

Ipak njegova suluda ideja da ide u osvajanje do kraja svijeta nije se svidjela njegovoj vojsci koja ga je napustila a on je iznenada preminuo 323. godine navodno od bolesti.

U ponudi antička brončana kovanica kovana u periodu vladavine Aleksandra Velikog i najveće je tadašnje nominale Tetradrachma.

Kovanice je kovana između 336.-323. godine prije Krista nažalost kovnica nije poznata.

Kovanica ima vidljive tragove vremena, podosta je izlizana ali se i dalje vrlo lijepo vide glavni detalji na oba dvije strane kovanice.

Avers: Herakl obućen u lavlju kožu gleda u desno

Revers: Zeus na tronu u lijevo, na desnoj ruci drži pticu u drugoj žezlo okolo monogrami koji više nisu čitljivi

Veličina 25mm

Težina 15.75grDodatne informacije