Aleksandar III Veliki (323.-315.Pr.kr.) Makedonski štit sa Gorgonom/Makedonska kaciga AE17 antička brončana kovanica kovnica Salamis

120.00

Opis

Još jedna prekrasna antička brončana kovanica kovana u vrijeme vladavine Aleksandra III Velikog i kada je Velika Makedonija bila u vrhuncu svoje moči i površinski bila veća od današnje Rusije.

Sin Filipa II. Makedonskog, Aleksandar III Veliki bio je jedan od najvećih osvajača pokorivši sve narode od Grčke, preko Perzije i Egipta stigavši do Indije gdje u 32. godini života i umire od groznice ili tifusa.

Postoje i neke teorije da su ga otrovali vlastiti nezadovoljni vojnici koji sa njim godinama bez prestanka ratovali jer je Aleksandar imao malo suludu ideju da želi stići do ruba svijeta.

Kovanica u ponudi kovana je u periodu između 323.-315. godine prije Krista u Salamisu, po naški Salamina, grčki otok u Egejskom moru.

Ova antička kovanica prikazuje moč tadašnje Velike Makedonije i njene moćne vojske pa je na aversu makedonski štit na reversu makedonska kaciga.

Vrlo lijepo centrirana kovanica, sa svim detaljima i za čudo ona manjina gdje je avers lijepše vidljiv od revers.

Avers: Makedonski štit sa duplim rubom, ukrašen sa pet dvostrukih polumjeca, Gorgona u sredini gleda ravno

Revers: B-A vrhovni makedonski šljem sa štitnicima za obraze; kaducej lijevo, ΣΙ monogram desno

Refernca: Price 3159

Veličina 17mm

Težina 3.75gr broncaDodatne informacije