Hongshan kameni idol sa simbolima u obliku strijele od Magnetnog Žada 9.5cmx4.6cm 70.36gr

200.00

Opis

U ponudi vrlo poseban idol/privjesak ručne izrade u obliku vrha strijele ili koplja.

Predmet je kupljen u Francuskoj antikvarijatnici u drugoj polovici prošlog stoljeća i bilo je navedeno da je u pitanju stara kineska Hongshan kultura.

Da li je baš iz tog perioda ili neka stara ručno izrađena replika nije mi poznato jer nije ni bilo navedeno.

Hongshan je kineska kultura iz mlađeg kamenog doba Neolitika koja je živjela na području današnje Mongolije i Kine oko rijeke Liao u periodu između 4700.-2900. godina prije Krista.

Kameni idol je ručne izrade što se najbolje na antičkim predmetima vidi na izbušenim rupama.

Moderno bušenje izrađuje rupu koja je ravnomjerna ili ti ga sa oba dvije strane ima isti promjer dok kod antičkih predmeta koji su ručno rađeni, rupe nisu pravilne jer su bušene sporo i malo sa jedne malo sa druge strane dok se nije stvorila rupa. Na taj način dobije se rupa koja sa oba dvije strane ide sa veće ka užoj rupi.

Na ovom predmetu su četiri izbušene rupe i vidi se razlika na svima.

Hongshan kultura je jedina meni do sada poznata kultura koja je koristila vrlo poseban i rijedak Magnetni Žad, kamen koji ima u sebi metala pa ima magnetna svojstva. Na jednoj fotografiji vidi se sivi magnet kako se priljepio za idol.

Na idolu se također nalaze i dva simbola koji malo podsječaju na moderne kineske simbole i njihov alfabet.

Na kamenom idolu su vidljivi manji tragovi vremena ali nije nigdje sa većim oštečenjem. Na predmetu koji nikada nije bio čišćen još uvijek su vidljive manje naslage zemlje ili pjeska.

Vrlo lijep i poseban kolekcionarski predmet koji je i tako lijepo odrađen da je samostojeći i prekrasan već spreman izložbeni primjerak.

Veličina 95x46x15mm

Težina 70.36grDodatne informacije