Prusias II (238.-149.Pr.Kr.) Perzej/Herakl AE16 brončana antička kovanica 16mm 3.55gr

65.00

Opis

Prusias II. Cynegus bio je sin kralja Prusiasa I. i Apame III. i po povijesnim izvorima rođen je 220. godine prije Krista u Bitiniji gdje je njegov otac tada bio kralj.

Kada je napunio 30 godina njegov otac je preminuo 189. godine prije Krista i tako Prusias II. postaje novi kralj antičke grčke regije Bitinije, smještene u Maloj Aziji.

Njegova vladavina započela je udruživanjem sa kraljem Pergamona i Eumenesa II. u ratu protiv kralja Pontusa.

Dvadesetak godina kasnije okrenuo se i protiv tadašnjeg saveznika i napao Pergamon u periodu od 156.-154- godine prije Krista ali tu je Prusias II doživio težak poraz.

Njegova vladavina trajala je dugo, sve do njegove 71. godine a tokom života se ženio sa više žena i dobio nekoliko djece.

Kako je njegova želja bila da jedan od njegovih zadnjih i najmlađih sinova bude njegov nasljednik, ubio ga je 149. godine prije Krista jedan od starijih vlastitih sinova koji nije bio njegov izbor za nasljednika.

U ponudi lijepa antička brončana kovanica kovana u periodu vladavine Prusiasa II između 238.-149. godine prije Krista.

Kovanica je lijepo centrirana ali je očito aversom iz zemlje gledala prema nebu pa je prednja strana zbog vremenskih uvjeta i vremena dobila malo veće tragove od zadnje strane kovanice koja je skoro pa savršena.

Ipak za antički grčki novac star oko 2200 godina, kovanica je i dalje vrlo lijep i cijenom povoljan antički predmet za poklon ili kolekcionarstvo.

Avers: Glava grčkog junaka Perzeja (ubio Meduzu) u desno

Revers: BAΣIΛEΩΣ ΠΡOYΣIOY, Herakl stoji lijevo, drži toljagu i lavlju kožu, ΠY monogram sa desne strane

Referenca: RecGen 25

Veličina: 16mm

Težina: 3.55gr broncaDodatne informacije