Vespazijan (69.-79.) Provincijska kovanica sa Makedonskim štitom kovana u Makedoniji 24mm 7.68gr

80.00

Opis

Punim latinskim imenom Titus Flavius Vespasianus ili po naški Tit Flavije Vespazijan bio je Rimski car u periodu od 69.-79. godine.

Vespazijanov ugled nastao je zahvaljujući njegovom vojnom uspjehu, bio je legat Legio II Augusta za vrijeme rimske invazije na Britaniju 43. godine i pokorio Judeju za vrijeme židovske pobune 66. godine.

Dok je Vespazijan borio za Jeruzalem za vrijeme židovske pobune, car Neron počinio je samoubojstvo i potopio Rim u godinu građanskog rata poznatog kao Godina četvero cara. Nakon što su rimski carevi Galba i Otho brzo umrli, Vitellius je postao car u travnju 69. godine.

Rimske legije rimskog Egipta i Judeje reagirale su proglašavanjem Vespazijana, njihovog zapovjednika, cara 1. srpnja 69. godine. U svom nastojanju za carskom moći Vespazijan se pridružio snagom sa s Mucianusom, namjesnikom Sirije, i Primusom, generalom u Panoniji, ostavljajući svog sina Tita da zapovijeda opsadnim snagama u Jeruzalemu.

Primus i Mucianus vodili su flavijske snage protiv cara Vitellija, dok je Vespazijan preuzeo kontrolu nad Egiptom.

20. prosinca 69. Vitellius je poražen, a sutradan je Vespazijan od Senata proglašen carem.

Nakon bolesti i desetogodišnje vladavine, car Vespazijan umire 24.07.69. godine i car postaje njegov najstariji sin Tit ili ti ga Titus.

U ponudi raritetnija brončana kovanica kovana u provinciji Makedoniji i na reversu pokazuje poznati makedonski štit još iz vremena Aleksandra Velikog.

Avers: AYTOKΡATΩΡ OYEΣΠAΣIANOΣ KAIΣAΡ, car gleda u desno

Revers: ΣEBAΣTOΣ MAKEΔONΩN, makedonski štit

Referenca: AMNG 250; RPC 334.

Veličina: 24mm

Težina: 7.68gr bronca sa lijepom prirodnom zelenom patinomDodatne informacije