Filip I Epifan Filadelfus (69.-57.Pr.kr.) AR srebrna posmrtna Tetradrachm kovanica 27mm 15.03gr Antioch kovnica

300.00

Opis

Filip I Epifan Filadelfus pravim imenom Philip I Philadelphos bio je helenistički monarh i kralj Sirije i Seleukida u periodu od 98.-83. godine prije Krista iako neće činjenice oko njegovog završetka su i dalje misterij.

Očito je njegovo miroljubivo vladanje bilo u redu rimljanima jer iako on nekako nestaje bez traga, rimljani su ga i posthumno još neko vrijeme kovali na svoje kovanice.

U ponudi prekrasna i antička srebrna kovanica u tadašnjoj najvećoj i najtežoj nominali Tetradrachma kovana posmrtno u ime Filipa I Epifana Filadelfusa između 69.-57. prije Krista u Antiochiji.

Kovanica je lijepo centrirana sa oba dvije strane i za više od 2000 godina staru kovanicu ima skoro pa savršene detalje sa oba dvije strane.Više nego odličan kolekcionarski primjerak antičkog novca, kvalitete vrijedne svakog muzeja a ne samo privatne kolekcije.

Avers: Okrunjen kralj Filip u desno

Revers: BAΣIΛEΩΣ ΦIΛIΠΠOY EΠIΦANOYΣ ΦIΛAΔEΛΦOY u četiri okomite linije desno i lijevo od Zeusa koji sjedi u lijevo na tronu, desna noga povučena unatrag pored slovo A, držeći u ruci Božicu Nikeju i žezlo

Ref: SC 2488.2, HGC 9

Veličina 27mm

Težina 15.03gr srebro

Dodatne informacije